Duszone grzyby z bułką
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • boczniaki - 100 gramów
  • pieczarki - 150 gramów
  • borowiki - 150 gramów
  • Sos grzybowy Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 300 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • starty ser o ostrym smaku
  • bułka do podania
  • olej - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w plastry. Czosnek posiekaj, a grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Małe grzyby pozostaw w całości.
  2. Na dużej patelni rozgrzej dobrze olej i podsmaż cebulę, czosnek i wszystkie grzyby.
  3. Sos Knorr wymieszaj z 300 ml wody.
  4. Gdy grzyby będą już rumiane, wlej na patelnię sos. Całość gotuj, aż potrawa zgęstnieje i większość płynu wyparuje.
  5. Pod koniec duszenia grzybów dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  6. Bułkę włóż na kilka minut do pieca, aby była ciepła i chrupiąca. Następnie przekrój ją wzdłuż na pół i nałóż porcję grzybów. Podawaj.