Duszone kalarepki

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • żółtka - 2 sztuki
  • masło - 2 łyżki
  • koperek - 0.5 pęczków
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • śmietana kremówka - 5 łyżek
  • bulion warzywny - 0.5 szklanek
  • kalarepa - 4 sztuki
  • szyjki rakowe z zalewy - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Z kalarepek odetnij wierzchy, wydrąż, gotuj około 10 minut w osolonym wrzątku.
  2. Miąższ posiekaj i uduś na maśle*. Dodaj bułkę tartą, śmietanę, posiekany koperek, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  3. Szyjki rakowe pokrój na mniejsze kawałki, dodaj wraz z żółtkami do miąższu.
  4. Gotowym farszem napełnij kalarepki. Przykryj odciętymi wierzchami, ustaw w szerokim rondlu, podlej bulionem i gotuj około 30 min na średnim ogniu. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.