Duszone polędwiczki w sosie grzybowym i śmietaną

69


Łatwe


30 min.


6 os.

Składniki
polędwiczki wieprzowe2 sztuki
Przyprawa do wieprzowiny Knorr1 opakowanie
suszone grzyby leśne20 gramów
cebula1 sztuka
Sos do pieczeni ciemny Knorr1 sztuka
śmietana100 mililitrów
ząbek czosnku1 sztuka
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny50 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Grzyby zalej szklanką wrzącej wody i odstaw na bok, aby zmiękły.
Krok 2
Polędwiczki umyj, oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Oprósz dokładnie przyprawą do wieprzowiny Knorr. Przyprawa nada mięsu wyrazistego smaku. Zamarynowane polędwiczki odstaw przynajmniej na godzinę do lodówki.
Krok 3
Po tym czasie mięso obsmaż z obu stron na patelni, na rozgrzanej Ramie Smaż jak szef kuchni. Mięso odłóż na bok
Krok 4
Na tej samej patelni obsmaż pokrojona w piórka cebulę, dodaj posiekany czosnek oraz wcześniej namoczone grzyby razem z płynem. Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Krok 5
Do powstałego sosu dodaj śmietanę i włóż na powrót polędwiczki wieprzowe. Duś pod przykryciem około 15 minut, przekręcając mięso co jakiś czas. Tak przygotowane polędwiczki będą soczyste w środku.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl