Duszone polędwiczki w sosie grzybowym i śmietaną
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe - 2 sztuki
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opakowanie
  • suszone grzyby leśne - 20 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr - 1 sztuka
  • śmietana - 100 mililitrów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej szklanką wrzącej wody i odstaw na bok, aby zmiękły.
  2. Polędwiczki umyj, oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Oprósz dokładnie przyprawą do wieprzowiny Knorr. Przyprawa nada mięsu wyrazistego smaku. Zamarynowane polędwiczki odstaw przynajmniej na godzinę do lodówki.
  3. Po tym czasie mięso obsmaż z obu stron na patelni, na rozgrzanej Ramie Smaż jak szef kuchni. Mięso odłóż na bok
  4. Na tej samej patelni obsmaż pokrojona w piórka cebulę, dodaj posiekany czosnek oraz wcześniej namoczone grzyby razem z płynem. Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  5. Do powstałego sosu dodaj śmietanę i włóż na powrót polędwiczki wieprzowe. Duś pod przykryciem około 15 minut, przekręcając mięso co jakiś czas. Tak przygotowane polędwiczki będą soczyste w środku.