Duszone udka z kurczaka z mango

9


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
podudzie z kurczaka800 gramów
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr2 łyżki
szalotki10 sztuk
mango1 sztuka
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr1 opakowanie
awokado1 sztuka
pomidor1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
mała papryczka chilli1 sztuka
pęczek natki kolendry1 sztuka
mleko300 mililitrów
woda400 mililitrów
oliwa z oliwek2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Mango, awokado i pomidora pokrój w grubą kostkę. Natkę kolendry posiekaj, a cebulę obierz i przekrój na połówki.
Krok 2
Kurczaka umyj, osusz i posyp delikatnie Przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Następnie odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut.
Krok 3
Rozgnieć ząbek czosnku i pokrój papryczkę chilli. W garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć chilli oraz czosnek i podsmaż chwilę. Dodaj cebulę i obsmaż ją dokładnie. Przełóż zawartość patelni do osobnego naczynia, pozostawiając niewykorzystany tłuszcz.
Krok 4
Na pozostałym tłuszczu podsmaż kurczaka.
Krok 5
Następnie przygotuj Fix Knorr, mieszając zawartość torebki z mlekiem i wodą. Zalej powstałym sosem kurczaka. Całość duś pod przykryciem do momentu, kiedy kurczak będzie miękki, a część wody odparuje. Dodaj cebulę i duś jeszcze około 10 minut.
Krok 6
Tuż przed podaniem, dodaj pokrojone mango, awokado oraz pomidora wraz z natką kolendry. Danie duś jeszcze przez 2-3 minuty.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl