Duszone udka z kurczaka z mango
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • podudzie z kurczaka - 800 gramów
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
  • szalotki - 10 sztuk
  • mango - 1 sztuka
  • Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr - 1 opakowanie
  • awokado - 1 sztuka
  • pomidor - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • mała papryczka chilli - 1 sztuka
  • pęczek natki kolendry - 1 sztuka
  • mleko - 300 mililitrów
  • woda - 400 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mango, awokado i pomidora pokrój w grubą kostkę. Natkę kolendry posiekaj, a cebulę obierz i przekrój na połówki.
  2. Kurczaka umyj, osusz i posyp delikatnie Przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Następnie odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut.
  3. Rozgnieć ząbek czosnku i pokrój papryczkę chilli. W garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć chilli oraz czosnek i podsmaż chwilę. Dodaj cebulę i obsmaż ją dokładnie. Przełóż zawartość patelni do osobnego naczynia, pozostawiając niewykorzystany tłuszcz.
  4. Na pozostałym tłuszczu podsmaż kurczaka.
  5. Następnie przygotuj Fix Knorr, mieszając zawartość torebki z mlekiem i wodą. Zalej powstałym sosem kurczaka. Całość duś pod przykryciem do momentu, kiedy kurczak będzie miękki, a część wody odparuje. Dodaj cebulę i duś jeszcze około 10 minut.
  6. Tuż przed podaniem, dodaj pokrojone mango, awokado oraz pomidora wraz z natką kolendry. Danie duś jeszcze przez 2-3 minuty.