Duszony łosoś z chorizo
  • 75 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • kiełbasa chorizo - 50 gramów
  • łosoś - 320 gramów
  • Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr - 0.5 opakowań
  • papryczka chili - 1 sztuka
  • krojone pomidory z puszki - 400 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • biała fasolka z puszki - 400 gramów
  • suszone pomidory w oleju - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • cukinia - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 2 sztuki
  • rukiew wodna - 1 pęczek
  • olej - 4 łyżki
  • zielone oliwki bez pestek - 1 puszka

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę chorizo pokrój w kostkę. Cukinię oraz czerwoną paprykę w paski, a chili w plasterki. Cebulę i suszone pomidory pokrój w paseczki.
  2. Każdy kawałek łososia pokrój na cztery kawałki.
  3. W szerokim rondlu podsmaż na oleju rybę z wszystkich stron. Po usmażeniu ryby zdejmij ją z patelni, odstaw na bok i oprósz przyprawą Knorr.
  4. Następnie na tej samej patelni smaż kiełbasę. Jak będzie rumiana wrzuć wszystkie warzywa. Smaż 5 minut.
  5. Dodaj suszone i krojone pomidory, pół szklanki wody, odsączoną fasolkę, całe oliwki, kostkę Knorr i duś ok. 10 minut, aż wszystkie składniki się połączą.
  6. Dodaj z powrotem łososia wraz z przyprawami. Duś kolejne 2 minuty i podawaj udekorowane rukwią wodną.