Dynastia
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 300 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 350 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • jajko - 7 sztuk
  • zmielone orzechy włoskie - 0.75 szklanek
  • amoniak - 2 łyżeczki
  • galaretka wiśniowa - 2 opakowania
  • wiśnie - 1 puszka
  • powidła - 1 opakowanie
  • bita śmietana w proszku - 1 opakowanie
  • mleko - 0.5 szklanek
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć na puszystą masę, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać, dodając kolejno po jednym żółtku. Następnie dodać do powstałej masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem i ponownie zmiksować na jednolitą masę.
  2. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Gotową masę podzielić na 3 części. Jedną pozostawić białą, do drugiej dodać orzechy, a do trzeciej kakao.
  3. W piekarniku nagrzanym do 180 st. piec osobno każdy placek po około 20 minut.
  4. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, a gdy zaczną tężeć, dodać odsączone wiśnie z kompotu. Upieczony biały placek nasączyć kompotem z wiśni wymieszanym z wodą lub alkoholem, posmarować powidłami, wyłożyć tężejącą galaretkę wiśniową i nakryć plackiem orzechowym, lekko dociskając.
  5. Cytrynową galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.
  6. Bitą śmietanę ubić w połowie szklanki zimnego mleka. Kiedy galaretka zacznie tężeć, przelać ją do ubitej śmietany i razem zmiksować.
  7. Tak przygotowaną masę wyłożyć na blat orzechowy uprzednio nasączony sokiem i wodą lub alkoholem i przykryć plackiem kakaowym. Całość polać polewą czekoladową.