Dyniowe Pożegnanie Lata

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0 gramów

1.5 szklanki

1 kilogram

4 sztuki

1 opakowanie

8 łyżeczek

5 dekagramów

80 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Owocowa czapa - dynię pokroić w kostkę, przesmażyć z 0,5 szkl. cukru. Kilka łyżek odłożyć na spodeczek, a resztę zmiksować.

Krok 2

Dodać galaretkę pomarańczową i 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody. Odlewamy do kubka część roztworu (przyda się później jako dno), wlewamy pozostałą część do miski (polecam dość wysokie plastikowe - wtedy uzyskamy ładny kształt i z plastiku łatwiej będzie wyjąc całość).

Krok 3

Gdy galaretka widocznie stężeje, umieszczamy w środku drugą (pustą) miskę, co po zastygnięciu stworzy kształt kopca.

Krok 4

Gdy galaretka będzie twarda (dla pewności na drugi dzień), usuwamy mniejszą miskę, w powstały dołek wkładamy masę sernikową. Masa sernikowa - ucieramy żółtka z cukrem, Kasią i twarogiem, dodajemy 5 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny, wanilię, rodzynki oraz pokrojoną dynię ze spodeczka.

Krok 5

Dużą miskę z czapą dyniową i sernikową masą ponownie schładzamy. Na koniec wylewamy część galaretki odłożonej w kubeczku (trzeba ją przez chwilę rozgrzać w gorącej wodzie, bo oczywiście do tej pory już zastygła) - ta ostatnia warstwa będzie po wyjęciu stanowiła podstawę ciasta.

Krok 6

Znowu odstawiamy do stężenia i bardzo ostrożnie wykładamy na talerz lub paterę.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej