|
Składniki | ||
miąższ z dyni | 1 kilogram | |
marchewka | 2 sztuki | |
pietruszka | 1 sztuka | |
kawałek pora | 1 sztuka | |
ziemniaki | 2 sztuki | |
woda | 3 litry | |
ser gorgonzola | 100 gramów | |
sól | 1 szczypta | |
pieprz | 1 szczypta | |
Bulion warzywny Knorr | 1 sztuka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, zalewamy wodą, dodajemy dokładnie umytego i pokrojonego pora i Bulion na włoszczyźnie Knorr całość zaczynamy gotować mieszając od czasu do czasu. W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dynię, również kroimy w kostkę. |
Krok 2 |
Jak zupa zacznie się gotować, to dorzucamy ziemniaki i dynię. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie (ok. 20-30 minut). Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy ser pokrojony w kostkę i podgrzewamy aż ser się roztopi. |
Krok 3 |
Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli, ale zupa powinna być wystarczająco słona od sera pleśniowego. |
Autor: Koper |