| |||||||||
| Składniki | ||
| miąższ z dyni | 1 kilogram | |
| marchewka | 2 sztuki | |
| pietruszka | 1 sztuka | |
| kawałek pora | 1 sztuka | |
| ziemniaki | 2 sztuki | |
| woda | 3 litry | |
| ser gorgonzola | 100 gramów | |
| sól | 1 szczypta | |
| pieprz | 1 szczypta | |
| Bulion warzywny Knorr | 1 sztuka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, zalewamy wodą, dodajemy dokładnie umytego i pokrojonego pora i Bulion na włoszczyźnie Knorr całość zaczynamy gotować mieszając od czasu do czasu. W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dynię, również kroimy w kostkę. |
| Krok 2 |
| Jak zupa zacznie się gotować, to dorzucamy ziemniaki i dynię. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie (ok. 20-30 minut). Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy ser pokrojony w kostkę i podgrzewamy aż ser się roztopi. |
| Krok 3 |
| Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli, ale zupa powinna być wystarczająco słona od sera pleśniowego. |
| Autor: Koper |