Dyniowy krem z gorgonzolą

1


Łatwe


45 min.


3 os.

Składniki
miąższ z dyni 1 kilogram
marchewka2 sztuki
pietruszka1 sztuka
kawałek pora1 sztuka
ziemniaki2 sztuki
woda3 litry
ser gorgonzola 100 gramów
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, zalewamy wodą, dodajemy dokładnie umytego i pokrojonego pora i Bulion na włoszczyźnie Knorr całość zaczynamy gotować mieszając od czasu do czasu. W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dynię, również kroimy w kostkę.
Krok 2
Jak zupa zacznie się gotować, to dorzucamy ziemniaki i dynię. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie (ok. 20-30 minut). Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy ser pokrojony w kostkę i podgrzewamy aż ser się roztopi.
Krok 3
Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli, ale zupa powinna być wystarczająco słona od sera pleśniowego.
Autor: KoperPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl