Dyniowy krem z gorgonzolą
  • 45 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • miąższ z dyni - 1 kilogram
  • marchewka - 2 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • kawałek pora - 1 sztuka
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • woda - 3 litry
  • ser gorgonzola - 100 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, zalewamy wodą, dodajemy dokładnie umytego i pokrojonego pora i Bulion na włoszczyźnie Knorr całość zaczynamy gotować mieszając od czasu do czasu. W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dynię, również kroimy w kostkę.
  2. Jak zupa zacznie się gotować, to dorzucamy ziemniaki i dynię. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie (ok. 20-30 minut). Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy ser pokrojony w kostkę i podgrzewamy aż ser się roztopi.
  3. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli, ale zupa powinna być wystarczająco słona od sera pleśniowego.