Dżalebi - kruche smażone spirale

2


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
woda600 mililitrów
cukier500 gramów
mąka250 gramów
proszek do pieczenia0.5 łyżek
jogurt 250 mililitrów
szafran0.5 łyżek
masło ghee2 łyżki
woda różana1 łyżka
mąka ryżowa150 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Do jogurtu i odrobiny ciepłej wody dodaj 2 łyżki mąki, proszek do pieczenia i odstaw na 1 dzień, aby ciasto sfermentowało. Będzie gotowe, gdy na powierzchni zobaczysz bąbelki.
Krok 2
Cukier wymieszaj z wodą, dorzuć szafran i zagotuj, aby powstał syrop.
Krok 3
Po zdjęciu z ognia dodaj wodę różaną i wymieszaj.
Krok 4
Ciasto ubij trzepaczką, a masło ghee rozgrzej na patelni. Ciasto wlewaj kolistym ruchem przez lejek, aby tworzyły się spirale.
Krok 5
Smaż je z obu stron na złoto. Spirale maczaj w syropie przez pół minuty i podawaj.
Autor: garlicPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl