Dżalebi - kruche smażone spirale

Składniki:

  • jogurt - 250 mililitrów
  • mąka - 250 gramów
  • mąka ryżowa - 150 gramów
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżek
  • cukier - 500 gramów
  • woda - 600 mililitrów
  • woda różana - 1 łyżka
  • szafran - 0.5 łyżek
  • masło ghee - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Do jogurtu i odrobiny ciepłej wody dodaj 2 łyżki mąki, proszek do pieczenia i odstaw na 1 dzień, aby ciasto sfermentowało. Będzie gotowe, gdy na powierzchni zobaczysz bąbelki.
  2. Cukier wymieszaj z wodą, dorzuć szafran i zagotuj, aby powstał syrop.
  3. Po zdjęciu z ognia dodaj wodę różaną i wymieszaj.
  4. Ciasto ubij trzepaczką, a masło ghee rozgrzej na patelni. Ciasto wlewaj kolistym ruchem przez lejek, aby tworzyły się spirale.
  5. Smaż je z obu stron na złoto. Spirale maczaj w syropie przez pół minuty i podawaj.