Egzotyczna potrawa z ryżem

Składniki:

  • Rosół z kury Knorr - 1 szklanka
  • cebula - 2 sztuki
  • pieprz
  • sól
  • śmietana 18% - 1 szklanka
  • wiórki kokosowe - 1 łyżka
  • jogurt naturalny - 0.2 szklanek
  • żółtka - 2 sztuki
  • oliwa - 1.5 szklanek
  • jabłka - 2 sztuki
  • curry - 1 łyżka
  • ryż - 1 szklanka
  • filet z indyka - 250 gramów
  • mąka kukurydziana - 1 łyżka
  • banany - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Ryż zalej szklanka oliwy.
  2. Bulion Knorr wymieszaj z 0,5 szklanki gorącej wody i kurkumą. Wlej do ryżu i gotuj 20 minut. Zestaw z ognia i trzymaj w cieple.
  3. Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem. Obrane jabłka pokrój w kostkę, obrana cebulę pokrój również w kostkę i podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Dodaj mięso, jabłka, wiórki i przyprawy.
  4. Wlej 5 łyżek wody i duś około 30 minut.
  5. Gdy mięso będzie miękkie, wlej śmietanę wymieszana z mąka. Zagotuj i zestaw z ognia.
  6. Jogurt wymieszaj z żółtkami i curry. Wlej do mięsa. Banany pokrój w plasterki. Podsmaż na reszcie oliwy, osącz z tłuszczu. Na półmisek wyłóż ryż a na nim mięso i banany.