Egzotyczna sałatka

Składniki:

  • pieprz
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • sól - 2 łyżeczki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny - 0.6 szklanek
  • rodzynki - 2 łyżki
  • kapusta - 0.5 sztuk
  • orzechy włoskie posiekane - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty wytnij głąb, liście drobno poszatkuj. Posyp solą i ugnieć. Odstaw na 2 godziny. Następnie osącz z soku i wypłucz pod bieżącą wodą.
  2. Orzechy zrumień na rozgrzanej patelni stale mieszając. Odstaw do wystudzenia.
  3. Pomarańcze obierz ze skórki i wytnij cienkie cząstki miąższu, a z reszty wyciśnij sok.
  4. Rodzynki zalej wrzącą wodą, po 10 minutach osącz.
  5. Kapustę wymieszaj z orzechami, rodzynkami i pomarańczami.
  6. Jogurt połącz z sokiem pomarańczowym, przypraw pieprzem i cukrem.