EGZOTYCZNA WUZETKA
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka tortowa - 1.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • olej - 12 łyżek
  • masa śmietanowa
  • śmietana kremówka 30 % - 0.5 litrów
  • cukier puder - 1 łyżka
  • galaretka cytrynowa - 2 opakowania
  • galaretka agrestowa - 1 opakowanie
  • galaretka z owoców leśnych - 1 opakowanie
  • polewa
  • biała czekolada - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 55 gramów
  • mleko - 3 łyżki
  • przesiany cukier puder - 0.75 szklanek
  • dodatkowo
  • brzoskwinie w puszce - 1 opakowanie
  • powidła z owoców leśnych - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. CIASTO: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i dalej ubijając. Dodajemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i kakao – delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy po łyżce oleju, powoli mieszając, aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować Kasią, wyłożyć dno papierem do pieczenia. Wylać masę do tortownicy i piec około 25-30 minut na suchy patyk.
  3. Wystudzić, przekroić na połowę.
  4. MASA ŚMIETANKOWA: Galaretkę agrestową i z owoców leśnych przygotować w osobnych garnkach, każdą w 150 ml. Pozostawić do stężenia. Pokroić w kwadraty i wymieszać ze sobą.
  5. 2 galaretki cytrynowe przygotować w 2 szklankach wody i ostudzić. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, stopniowo wlewając wystudzoną galaretkę cytrynową, dalej ubijając. Dodać pokrojoną w kostkę galaretkę agrestową i z owoców leśnych. Mieszamy i wkładamy na 15 minut do lodówki.
  6. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
  7. POLEWA: Połamaną czekoladę, Kasię i mleko wrzucić do rondla. Rozpuścić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Po rozpuszczeniu dodać przesiany cukier puder i miksować, aż polewa będzie gładka bez grudek (ja robię to blenderem).
  8. UKŁADANIE: Pierwszy placek ciasta posmarować powidłami, ułożyć pokrojone brzoskwinie, wyłożyć masę śmietankową z galaretkami, nałożyć drugi placek wysmarowany od spodu powidłami. Polać wystudzoną polewą czekoladową i posypać kokosem do ozdoby. Włożyć do lodówki na około 3 godziny. SMACZNEGO:)