Przygotowanie |
Krok 1 |
Wodę zagotować ze szczyptą soli, gdy zawrze dodać Kasię i gotować przez chwilę na małym ogniu. |
Krok 2 |
Następnie dodać mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką. Podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż masa stanie się szklista i zacznie odstawać od brzegów rondla. |
Krok 3 |
Zdjąć z ognia i lekko ostudzić, potem wbijać po jednym jajku nadal miksować, na koniec dodać proszek do pieczenia. |
Krok 4 |
Ciasto podzielić na 2 części (można zrobić 4 warstwy - wtedy placek będzie wyższy lub 2 części w zależności jak ciasto wyrośnie), każdą część upiec na oddzielnej blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia w gorącym piekarniku w 200 st. C przez 20 minut. |
Krok 5 |
Na krem: Ugotowany budyń ostudzić, dodać cukier do smaku, przestudzić i dodać pół kostki Kasi oraz kilka kropli olejku rumowego. |
Krok 6 |
Gotowym kremem przełożyć zimne placki. Udekorować polewą czekoladową lub jak kto woli obsypać obficie cukrem pudrem. Smacznego. |