Eklerek
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 120 gramów
  • woda - 1 szklanka
  • mąka - 1 szklanka
  • jajko - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • sól - 1 szczypta
  • krem
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • olejek rumowy - 1 opakowanie
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotować ze szczyptą soli, gdy zawrze dodać Kasię i gotować przez chwilę na małym ogniu.
  2. Następnie dodać mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką. Podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż masa stanie się szklista i zacznie odstawać od brzegów rondla.
  3. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić, potem wbijać po jednym jajku nadal miksować, na koniec dodać proszek do pieczenia.
  4. Ciasto podzielić na 2 części (można zrobić 4 warstwy - wtedy placek będzie wyższy lub 2 części w zależności jak ciasto wyrośnie), każdą część upiec na oddzielnej blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia w gorącym piekarniku w 200 st. C przez 20 minut.
  5. Na krem: Ugotowany budyń ostudzić, dodać cukier do smaku, przestudzić i dodać pół kostki Kasi oraz kilka kropli olejku rumowego.
  6. Gotowym kremem przełożyć zimne placki. Udekorować polewą czekoladową lub jak kto woli obsypać obficie cukrem pudrem. Smacznego.