Eklerek

2


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia120 gramów
woda1 szklanka
mąka1 szklanka
jajko5 sztuk
proszek do pieczenia1.5 łyżeczek
sól1 szczypta
Krem:
budyń waniliowy1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia0.5 opakowań
olejek rumowy1 opakowanie
polewa czekoladowa1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Wodę zagotować ze szczyptą soli, gdy zawrze dodać Kasię i gotować przez chwilę na małym ogniu.
Krok 2
Następnie dodać mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką. Podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż masa stanie się szklista i zacznie odstawać od brzegów rondla.
Krok 3
Zdjąć z ognia i lekko ostudzić, potem wbijać po jednym jajku nadal miksować, na koniec dodać proszek do pieczenia.
Krok 4
Ciasto podzielić na 2 części (można zrobić 4 warstwy - wtedy placek będzie wyższy lub 2 części w zależności jak ciasto wyrośnie), każdą część upiec na oddzielnej blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia w gorącym piekarniku w 200 st. C przez 20 minut.
Krok 5
Na krem: Ugotowany budyń ostudzić, dodać cukier do smaku, przestudzić i dodać pół kostki Kasi oraz kilka kropli olejku rumowego.
Krok 6
Gotowym kremem przełożyć zimne placki. Udekorować polewą czekoladową lub jak kto woli obsypać obficie cukrem pudrem. Smacznego.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl