eklerki

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.33 opakowań
  • mąka - 1 szklanka
  • jajko - 4 sztuki
  • kremówka 30% - 250 gramów
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • czekolada - 0.5 opakowań

Sposób przygotowania:

  1. Do garnuszka wlewam wodę i dodaję Kasię. Podgrzewam, aż się roztopi. Wtedy dodaję mąkę i mieszam, aż będzie odchodzić od ścianek garnka. Masa będzie bardzo gęsta. Jak masa przestygnie, to wbijam jajka i mieszam.
  2. Przy pomocy szprycy albo łyżką nakładam podłużne porcje ciasta. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 25 minut, aż będą złociste. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, czas ma związek z wielkością!
  3. Po wystudzeniu przecinam na pół. Czekoladę wsadzam do miseczki i stawiam ją na drugiej misce z gorącą wodą. Kiedy już rozpuści się w tej kąpieli wodnej, to smaruję jedną połówkę ciasta.
  4. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywną pianę i nadziewam ciastka, przykrywam połówką z czekoladą.
  5. Wstawiam na troszkę do lodówki.