Eklerki
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • woda - 1 szklanka
  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • jajko - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • śmietana kremówka 30 % - 500 mililitrów
  • cukier puder - 4 łyżki
  • śmietan fix - 2 opakowania
  • polewa czekoladowa (do dekoracji) - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Wodę z Kasią zagotować, wsypać mąkę i energetycznie mieszając, doprowadzić do gładkiej masy.
  2. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  3. Do zimnej masy wbijać kolejno jajka, ciągle miksując mikserem na wolnych obrotach.
  4. Pod koniec wsypać proszek do pieczenia.
  5. Z gotowego, gładkiego ciasta wyciskać przez szprycę z końcówką ( gwiazdki ) paski długości około 12 cm.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec około 20 minut.
  7. Krem: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.
  8. Miksując, wsypujemy cukier puder i śmietan-fixy.
  9. Ostudzone eklerki przekroić wzdłuż na pół i uzupełniać bitą śmietaną, przykryć górną częścią ciasta i polać polewą czekoladową.