Eklerki

0


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia125 gramów
woda1 szklanka
mąka tortowa1 szklanka
jajko5 sztuk
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Krem:
śmietana kremówka 30 %500 mililitrów
cukier puder4 łyżki
śmietan fix2 opakowania
polewa czekoladowa (do dekoracji)1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Wodę z Kasią zagotować, wsypać mąkę i energetycznie mieszając, doprowadzić do gładkiej masy.
Krok 2
Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Krok 3
Do zimnej masy wbijać kolejno jajka, ciągle miksując mikserem na wolnych obrotach.
Krok 4
Pod koniec wsypać proszek do pieczenia.
Krok 5
Z gotowego, gładkiego ciasta wyciskać przez szprycę z końcówką ( gwiazdki ) paski długości około 12 cm.
Krok 6
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec około 20 minut.
Krok 7
Krem: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.
Krok 8
Miksując, wsypujemy cukier puder i śmietan-fixy.
Krok 9
Ostudzone eklerki przekroić wzdłuż na pół i uzupełniać bitą śmietaną, przykryć górną częścią ciasta i polać polewą czekoladową.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl