PRZEPISY.PL

Eklerki z bitą śmietaną i polewą

  • 45
  • 8
  • Średnie
  • 0
8
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mąka tortowa200 g
  • masło100 g
  • jajka5 szt
  • sól
  • śmietana 36%0.5 l
  • cukier puder0.5 szklanki
  • cukier wanilinowy1 opak
  • woda1 szklanka
  • polewa czekoladowa
    • Krok 1

      Do garnka wlej wodę i włóż masło i dodaj szczyptę soli - zagotuj do roztopienia masła.
    • Krok 2

      Następnie dosyp przesiana mąkę i utrzyj na gładką masę, do czasu gdy ciasto przestanie pachnieć surowizną. Schłodź.
    • Krok 3

      Dodaj po jednym jajku i utrzyj.
    • Krok 4

      Na balszce wyłóż papier i połóż po podłużnym eklerze. Zapiekaj w piecu do momentu gdy eklery wyrosną i zrobią się złociste.
    • Krok 5

      Wyjmij i wystudź, przekrój na pół. Ubij śmietanę z cukrem wanilinowym i pudrem, nakładaj na dolna część eklerka. Polej polewą czekoladową.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    1
    osoba dodała do Mniamlisty
    15''
    4
    Łatwe
    11
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    5
    Łatwe
    7
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    8
    Łatwe
    6
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe