Eklery

8


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
mąka2 szklanki
woda2 szklanki
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
jajko8 sztuk
Masa budyniowa:
mleko1.5 litrów
mąka1.5 szklanek
cukier1 szklanka
cukier waniliowy1 opakowanie
Polewa:
cukier20 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia14 dekagramów
kakao2 łyżki
woda2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Wodę zagotować z Kasią. Na wrzący płyn wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i szybko ucierać ciasto tak długo, aż stanie się lśniące, gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka.
Krok 2
Zdjąć garnek z ognia,po przestudzeniu wbijać kolejno jajka, całyczas ucierając, aż ciasto ostygnie.
Krok 3
Miękkie, błyszczące ciasto nabierać łyżką i nakładać do rękawacukierniczego. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyciskać podłużneeklery. Piec 30 minut w 200 °C.Po upieczeniu eklery studzimy.
Krok 4
Wszystkie składniki masy budyniowej mieszamy i gotujemy. Studzimy. Składniki polewy rozpuść na małym ogniu i przez chwilę gotuj.Następnie zdejmij z ognia, schłódź.
Krok 5
Eklery przekrawamy, na dolną część nakładamy masę budyniową iprzykrywamy górną część eklera posmarowaną polewą kakaową.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl