Eklery
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • woda - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 8 sztuk
  • mleko - 1.5 litrów
  • mąka - 1.5 szklanek
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 20 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 14 dekagramów
  • kakao - 2 łyżki
  • woda - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotować z Kasią. Na wrzący płyn wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i szybko ucierać ciasto tak długo, aż stanie się lśniące, gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka.
  2. Zdjąć garnek z ognia,po przestudzeniu wbijać kolejno jajka, całyczas ucierając, aż ciasto ostygnie.
  3. Miękkie, błyszczące ciasto nabierać łyżką i nakładać do rękawacukierniczego. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyciskać podłużneeklery. Piec 30 minut w 200 °C.Po upieczeniu eklery studzimy.
  4. Wszystkie składniki masy budyniowej mieszamy i gotujemy. Studzimy. Składniki polewy rozpuść na małym ogniu i przez chwilę gotuj.Następnie zdejmij z ognia, schłódź.
  5. Eklery przekrawamy, na dolną część nakładamy masę budyniową iprzykrywamy górną część eklera posmarowaną polewą kakaową.