Empanadas
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mielona wieprzowina - 200 gramów
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 0.5 sztuk
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • zielone chilli - 1 sztuka
  • łodyga selera - 2 sztuki
  • zielone oliwki - 10 sztuk
  • rodzynki - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • kolendra - 1 sztuka
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • migdały - 2 łyżki
  • Jajko do posmarowania ciasta
  • ocet - 2 łyżki
  • oliwa - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso podsmaż na średnio rozgrzanym tłuszczu.
  2. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek, zielone chilli i seler. Smaż przez 3-4 minuty.
  3. Dodaj ocet, koncentrat pomidorowy i Esencję do duszonych mięs Knorr. Duś przez 20 minut.
  4. Następnie dodaj oliwki, rodzynki i migdały. Ostudź. Dołóż posiekaną natkę kolendry.
  5. Z ciasta wytnij kółka o średnicy 10 centymetrów. Brzegi zwilż wodą. Na środek nałóż farsz. Złóż ciasto i sklej brzegi.
  6. Posmaruj powierzchnię roztrzepanym jajkiem. Odstaw na 20 minut. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180° C. Podawaj na ciepło.