Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • mąka - 300 gramów
  • papryka - 0.5 sztuk
  • koncentrat pomidorowy - 1 opakowanie
  • smalec - 25 gramów
  • wytrawne wino białe - 100 mililitrów
  • mielone mięso - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Wino wlej do rondelka razem ze 100 ml wody. Podgrzej, nie gotuj i wymieszaj razem z masłem i smalcem, do czasu gdy tłuszcz całkowicie się roztopi.
  2. Dodaj mąkę i 0,5 łyżeczki soli, rozmieszaj, przełóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrób na gładką, jednolitą konsystencję. Przykryj i odstaw na 2 godziny do lodówki.
  3. W tym czasie przygotuj farsz. Cebulkę obierz, posiekaj drobniutko i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Dodaj mięso mielone i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Duś na małym ogniu przez 25 minut, wymieszaj z koncentratem pomidorowym i dopraw do smaku. Zestaw z ognia, odłóż do wystygnięcia.
  5. Ciasto rozwałkuj, w razie potrzeby podsypując mąką, dużym kubkiem o średnicy ok.15-20cm wycinaj krążki i na każdy nakładaj odrobinę wystudzonego farszu.
  6. Zlep jak pierogi, dobrze ściskając końce, możesz uformować je w falbankę. Hiszpańskie pierożki smaż na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i rozkładaj na talerze.