Empanady z bananem i czekoladą

Składniki:

  • olej roślinny
  • gorzka czekolada - 200 gramów
  • cukier - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • ciasto filo - 8 sztuk
  • mielony cynamon - 1 łyżka
  • cukier puder - 1 łyżka
  • banany - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Banany pokrój. Wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny.
  2. Czekoladę połam na małe kawałki i dodaj do owoców.
  3. Płaty ciasta przekrój wzdłuż na pół i posmaruj olejem. Na rogu ciasta umieść parę łyżeczek nadzienia bananowego, załóż róg, aby powstał trójkąt i zamknij w nim nadzienie. Zawijaj tworząc trójkąty tak by płat był zużyty.
  4. Trójkąty oprósz cukrem pudrem i cynamonem, ułóż na blaszce i piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.