Eskalopki z polędwiczek wieprzowych
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa - 600 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • grzyby (prawdziwki lub ewentualnie pieczarki) - 200 gramów
  • mała cebulka - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 60 gramów
  • woda - 200 mililitrów
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Następnie oprósz je w mące i podsmaż z obu stron na patelni, po czym odłóż na bok.
  2. Grzyby pokrój w plastry, podsmaż na patelni i ułóż na eskalopkach. Całość posyp tartym serem i zapiecz w piekarniku.
  3. Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż ją chwilę na patelni po smażeniu mięsa oraz grzybów i dodaj odrobinę mąki (około jednej łyżki).
  4. Na koniec dodaj 200 mililitrów wody i kostkę pieczeniową Knorr. Całość gotuj około 15 minut - do czasu, gdy sos zgęstnieje. Podawaj go razem z eskalopkami.
  5. Polędwiczki potnij w centymetrowej grubości plastry, rozbij młotkiem i dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
  6. Następnie wlej czerwone wino i gotuj przez chwilę - do momentu, gdy odparuje o połowę.