Eskalopki z polędwiczek wieprzowych

14


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
polędwiczka wieprzowa600 gramów
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
grzyby (prawdziwki lub ewentualnie pieczarki)200 gramów
mała cebulka1 sztuka
mąka pszenna60 gramów
woda200 mililitrów
czerwone wino100 mililitrów
Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
Przygotowanie
Krok 1
Następnie oprósz je w mące i podsmaż z obu stron na patelni, po czym odłóż na bok.
Krok 2
Grzyby pokrój w plastry, podsmaż na patelni i ułóż na eskalopkach. Całość posyp tartym serem i zapiecz w piekarniku.
Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż ją chwilę na patelni po smażeniu mięsa oraz grzybów i dodaj odrobinę mąki (około jednej łyżki).
Krok 4
Na koniec dodaj 200 mililitrów wody i kostkę pieczeniową Knorr. Całość gotuj około 15 minut - do czasu, gdy sos zgęstnieje. Podawaj go razem z eskalopkami.
Krok 5
Polędwiczki potnij w centymetrowej grubości plastry, rozbij młotkiem i dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
Krok 6
Następnie wlej czerwone wino i gotuj przez chwilę - do momentu, gdy odparuje o połowę.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl