Eskalopki zapiekane z mozzarellą

43


Łatwe


30 min.


5 os.

Składniki
polędwiczka wieprzowa400 gramów
pomidory (sparzone, bez skóry)2 sztuki
ser mozzarella1 sztuka
Sos do pieczeni jasny Knorr1 sztuka
cebula1 sztuka
makaron tagliatelle200 gramów
śmietana200 mililitrów
białe wino100 mililitrów
Przyprawa do mięs Knorr2 łyżki
mąka2 łyżki
oliwa2 łyżki
kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie
Krok 1
Ugotuj makaron. Pomidory pokrój na ćwiartki, usuń z nich gniazda. Mozzarellę pokrój w plastry.
Krok 2
Mięso oczyść, pokrój w plastry. Płaty mięsa rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz przyprawą do mięs i złóż. Powstałe w ten sposób eskalopki oprósz mąką i obsmaż na patelni.
Krok 3
Mięso przełóż na talerz. Na każdy kotlecik nałóż listek bazylii, ćwiartkę pomidora, oraz plaster sera. Całość zapiecz chwilę w piekarniku.
Krok 4
Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Całość zalej winem, gotuj aż zupełnie odpakuje, wlej śmietanę, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i dokładnie wymieszaj. Sos gotuj 2- 3 minuty aż zgęstnieje. Eskalopki podawaj z makaronem przesmażonym na oliwie, polane obficie powstałym sosem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl