Eskalopki zapiekane z mozzarellą
  • 30 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa - 400 gramów
  • pomidory (sparzone, bez skóry) - 2 sztuki
  • ser mozzarella - 1 sztuka
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • makaron tagliatelle - 200 gramów
  • śmietana - 200 mililitrów
  • białe wino - 100 mililitrów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron. Pomidory pokrój na ćwiartki, usuń z nich gniazda. Mozzarellę pokrój w plastry.
  2. Mięso oczyść, pokrój w plastry. Płaty mięsa rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz przyprawą do mięs i złóż. Powstałe w ten sposób eskalopki oprósz mąką i obsmaż na patelni.
  3. Mięso przełóż na talerz. Na każdy kotlecik nałóż listek bazylii, ćwiartkę pomidora, oraz plaster sera. Całość zapiecz chwilę w piekarniku.
  4. Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Całość zalej winem, gotuj aż zupełnie odpakuje, wlej śmietanę, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i dokładnie wymieszaj. Sos gotuj 2- 3 minuty aż zgęstnieje. Eskalopki podawaj z makaronem przesmażonym na oliwie, polane obficie powstałym sosem.