Eskimosek

6


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
herbatniki6 opakowań
suche wafle1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia2 opakowania
mleko2 szklanki
jajko8 sztuk
cukier1 szklanka
mleko skondensowane słodzone 1 puszka
kakao4 łyżki
mleko w proszku2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Puszkę z mlekiem gotować 3 godziny, wystudzić. Jaja ubić z cukrem na puch.
Krok 2
Mleko zagotować i wlewać dość szybko masę jajeczną, energicznie mieszając, aby masa nie przypaliła się. Podgotować chwilę i mieszać. Wystudzić.
Krok 3
Kasię rozkręcić mikserem do białości, dodawać po trochu zimną masę jajeczną i mleko w proszku. Krem podzielić na pół, do jednej części dodać kakao, wymieszać.
Krok 4
Blaszkę 25 na 35 wyłożyć folią aluminiową, na dno ułożyć ciasno herbatniki.
Krok 5
Układać kolejno warstwy: ciemny krem, herbatniki, jasny krem, wafel, połowa masy z puszki, wafel, ciemny krem, herbatniki, jasny krem, wafel, masa z puszki, wafel.
Krok 6
Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aby stężało i masy przegryzły się.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl