Eskimosek
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • brak °C

Składniki:

  • herbatniki - 6 opakowań
  • suche wafle - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 opakowania
  • mleko - 2 szklanki
  • jajko - 8 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko skondensowane słodzone - 1 puszka
  • kakao - 4 łyżki
  • mleko w proszku - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę z mlekiem gotować 3 godziny, wystudzić. Jaja ubić z cukrem na puch.
  2. Mleko zagotować i wlewać dość szybko masę jajeczną, energicznie mieszając, aby masa nie przypaliła się. Podgotować chwilę i mieszać. Wystudzić.
  3. Kasię rozkręcić mikserem do białości, dodawać po trochu zimną masę jajeczną i mleko w proszku. Krem podzielić na pół, do jednej części dodać kakao, wymieszać.
  4. Blaszkę 25 na 35 wyłożyć folią aluminiową, na dno ułożyć ciasno herbatniki.
  5. Układać kolejno warstwy: ciemny krem, herbatniki, jasny krem, wafel, połowa masy z puszki, wafel, ciemny krem, herbatniki, jasny krem, wafel, masa z puszki, wafel.
  6. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aby stężało i masy przegryzły się.