Fabada Asturiana
  • 120 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • biała fasola namoczona w wodzie - 700 gramów
  • kawałek kaszanki, najlepiej hiszpańskiej - 2 sztuki
  • golonka (lub żeberka, ogon, uszy) - 800 gramów
  • wędzony, nieparzony boczek - 300 gramów
  • pikantne kiełbaski (chorizo) - 2 sztuki
  • duża cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • szafran - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Golonkę oczyść z kości, pokrój na duże kawałki. Kiełbasę i boczek pokrój w grube plastry. Cebule przekrój na 8 części.
  2. W żeliwnym garnku o grubym dnie nastaw fasolę z mięsem i kością z golonki, dodaj liście laurowe Knorr i gotuj pod przykryciem ok. 60 min.
  3. Na patelni podsmaż boczek, chorizo i cebulę, przełóż do garnka z fasolą, dodaj szafran, słodką paprykę Knorr i czosnek. Gotuj 30 min., aż mięso i fasola zaczną się rozpadać.
  4. W piekarniku upiecz kaszankę, połóż na talerzu obok fabady.