Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem

1


Łatwe


35 min.


4 os.

Składniki
mąka3 łyżki
jajko1 sztuka
burak pieczony1 sztuka
kumin1 łyżeczka
kolendra mielona1 łyżeczka
Kotlety z kaszy bulgur Knorr1 opakowanie
świeża kolendra1 pęczek
natka pietruszki1 pęczek
czarnuszka1 łyżka
olej2 łyżki
jogurt naturalny100 mililitrów
pasta tahini2 łyżki
kozi ser50 gramów
cytryna1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Zawartość torebki Knorr wsyp do garnka i zalej 250 ml wody, gotuj przez 15 minut aż kasza będzie miękka. Ostudź. Cebulę pokrój w drobną kostkę, buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek oraz natkę pietruszki posiekaj, kolendrę drobno pokrój.
Krok 2
W miseczce połącz jogurt, kozi ser, pastę Tahini, czosnek, sok z cytryny oraz posiekaną kolendrę. Wymieszaj – sos dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu wedle uznania.
Krok 3
Do wystudzonej kaszy dodaj buraka, mąkę, jajko, cebulę, oraz posiekana natkę pietruszki. Całość wyrób na gładka masę, dopraw do smaku i uformuj niewielkie kulki o średnicy ok. 3-4 cm. Każdą z nich spłaszcz lekko dłonią a następnie obtocz w czarnuszce.
Krok 4
Uformowane kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z obu stron. Odsącz na papierowym ręczniku. Gotowe Falafel’e podawaj z przygotowanym sosem Tahini.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl