Przygotowanie |
Krok 1 |
Zawartość torebki Knorr wsyp do garnka i zalej 250 ml wody, gotuj przez 15 minut aż kasza będzie miękka. Ostudź. Cebulę pokrój w drobną kostkę, buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek oraz natkę pietruszki posiekaj, kolendrę drobno pokrój. |
Krok 2 |
W miseczce połącz jogurt, kozi ser, pastę Tahini, czosnek, sok z cytryny oraz posiekaną kolendrę. Wymieszaj – sos dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu wedle uznania. |
Krok 3 |
Do wystudzonej kaszy dodaj buraka, mąkę, jajko, cebulę, oraz posiekana natkę pietruszki. Całość wyrób na gładka masę, dopraw do smaku i uformuj niewielkie kulki o średnicy ok. 3-4 cm. Każdą z nich spłaszcz lekko dłonią a następnie obtocz w czarnuszce. |
Krok 4 |
Uformowane kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z obu stron. Odsącz na papierowym ręczniku. Gotowe Falafel’e podawaj z przygotowanym sosem Tahini. |