Falafel z burakiem i sosem Tahini z kozim serem
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 3 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • burak pieczony - 1 sztuka
  • kumin - 1 łyżeczka
  • kolendra mielona - 1 łyżeczka
  • Kotlety z kaszy bulgur Knorr - 1 opakowanie
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • czarnuszka - 1 łyżka
  • olej - 2 łyżki
  • jogurt naturalny - 100 mililitrów
  • pasta tahini - 2 łyżki
  • kozi ser - 50 gramów
  • cytryna - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Zawartość torebki Knorr wsyp do garnka i zalej 250 ml wody, gotuj przez 15 minut aż kasza będzie miękka. Ostudź. Cebulę pokrój w drobną kostkę, buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek oraz natkę pietruszki posiekaj, kolendrę drobno pokrój.
  2. W miseczce połącz jogurt, kozi ser, pastę Tahini, czosnek, sok z cytryny oraz posiekaną kolendrę. Wymieszaj – sos dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu wedle uznania.
  3. Do wystudzonej kaszy dodaj buraka, mąkę, jajko, cebulę, oraz posiekana natkę pietruszki. Całość wyrób na gładka masę, dopraw do smaku i uformuj niewielkie kulki o średnicy ok. 3-4 cm. Każdą z nich spłaszcz lekko dłonią a następnie obtocz w czarnuszce.
  4. Uformowane kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z obu stron. Odsącz na papierowym ręczniku. Gotowe Falafel’e podawaj z przygotowanym sosem Tahini.