Falafel - VIDEO
  • 40 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 2 opakowania
  • ciecierzyca - 250 gramów
  • olej rzepakowy do smażenia - 150 mililitrów
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • woda gazowana - 100 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • kawałek pora
  • szczypior - 1 pęczek
  • cytryna - 1 sztuka
  • ostre papryki (najlepiej zielone) - 2 sztuki
  • ziarna sezamu - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę namocz w wodzie na noc.
  2. Odcedzoną ciecierzycę, natkę pietruszki i kolendry, chili, pokrojoną cebulę, czosnek, szczypior i kawałek pora umieść w kielichu miksera, zalej wodą gazowaną i zmiksuj dokładnie.
  3. Dopraw do smaku sosem sałatkowym i dodaj mąkę, aby nieco zagęścić ciasto.
  4. Z ciasta uformuj małe kulki, które następnie spłaszcz i panieruj w sezamie. Smaż w dużej ilości tłuszczu w średniej temperaturze na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu, układając kotleciki na papierowym ręczniku. W razie potrzeby falafele dopiecz w nagrzanym piekarniku.