Fale dunaju z gruszką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 190 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka tortowa - 2 szklanki
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 0.75 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • gruszka - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • budyń śmietankowy bez cukru - 1 opakowanie
  • mleko - 0.5 litrów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • cukier - 4 łyżki
  • sok z cytryny - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Blaszkę o wymiarach 28x24 cm posmarować lekko Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki, ułożyć obrane i pokrojone gruszki.
  3. Do reszty ciasta dodać kakao, wyłożyć na gruszki, piec w 190 st. C około 50-60 min. Po upieczeniu wystudzić, na wystudzone ciasto wyłożyć krem, polać polewą, posypać migdałami.
  4. Wykonanie kremu: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, budyń wymieszać z mąką ziemniaczaną, rozrobić z resztą zimnego mleka, wlać do gotującego mleka i ugotować, wystudzić.
  5. Kasię utrzeć mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierać, na końcu dodać sok z cytryny, wstawić do lodówki. Smacznego!