Fale dunaju z jabłkami

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko5 sztuk
mąka2 szklanki
cukier puder1 szklanka
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
proszek do pieczenia2 łyżeczki
jabłko0.5 kilogramów
kakao2 łyżki
mleko2 łyżki
cukier waniliowy1 opakowanie
Krem:
jajko1 sztuka
cukier4 łyżki
mleko0.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak0.75 opakowań
Polewa:
polewa czekoladowa1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, nadal ucierając dodawać kolejno po jednym jajku. Kiedy masa stanie się puszysta, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
Pierwszą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną Kasią blachę. Do drugiej części dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Ciasto dobrze wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne.
Krok 3
Jabłka obrać ze skórki i pokroić na 16-tki i starannie poukładać w cieście. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temp. 180 st. C.
Krok 4
Masa: Ubić jedno białko z 4 łyżkami cukru, dodać jedno żółtko i dalej ubijać. Ubijając powoli dolewać stopniowo do gotującego się mleka i zagotować (tak samo jak budyń). Uważać, aby się nie przypaliło. Ostudzić.
Krok 5
Następnie 3/4 kostki masła utrzeć i powoli dodawać ubite jajko z mlekiem. Kremem posmarować wystudzone ciasto.
Krok 6
Na krem dekoracyjnie wylać polewę czekoladową.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl