Przygotowanie |
Krok 1 |
Ciasto: Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, nadal ucierając dodawać kolejno po jednym jajku. Kiedy masa stanie się puszysta, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. |
Krok 2 |
Pierwszą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną Kasią blachę. Do drugiej części dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Ciasto dobrze wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. |
Krok 3 |
Jabłka obrać ze skórki i pokroić na 16-tki i starannie poukładać w cieście. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temp. 180 st. C. |
Krok 4 |
Masa: Ubić jedno białko z 4 łyżkami cukru, dodać jedno żółtko i dalej ubijać. Ubijając powoli dolewać stopniowo do gotującego się mleka i zagotować (tak samo jak budyń). Uważać, aby się nie przypaliło. Ostudzić. |
Krok 5 |
Następnie 3/4 kostki masła utrzeć i powoli dodawać ubite jajko z mlekiem. Kremem posmarować wystudzone ciasto. |
Krok 6 |
Na krem dekoracyjnie wylać polewę czekoladową. |