Fale dunaju z jabłkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 5 sztuk
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • jabłko - 0.5 kilogramów
  • kakao - 2 łyżki
  • mleko - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • krem
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 4 łyżki
  • mleko - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 0.75 opakowań
  • polewa
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, nadal ucierając dodawać kolejno po jednym jajku. Kiedy masa stanie się puszysta, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Pierwszą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną Kasią blachę. Do drugiej części dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Ciasto dobrze wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne.
  3. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na 16-tki i starannie poukładać w cieście. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temp. 180 st. C.
  4. Masa: Ubić jedno białko z 4 łyżkami cukru, dodać jedno żółtko i dalej ubijać. Ubijając powoli dolewać stopniowo do gotującego się mleka i zagotować (tak samo jak budyń). Uważać, aby się nie przypaliło. Ostudzić.
  5. Następnie 3/4 kostki masła utrzeć i powoli dodawać ubite jajko z mlekiem. Kremem posmarować wystudzone ciasto.
  6. Na krem dekoracyjnie wylać polewę czekoladową.