Fale Dunaju z wiśniami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • mąka - 500 gramów
  • jajko - 7 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • kakao - 3 łyżki
  • wiśnie - 1 opakowanie
  • mleko - 0.25 litrów
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • cukier - 125 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 375 gramów
  • gorzka czekolada - 2 opakowania
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 plastry

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto (poza wiśniami i kakao) połączyć ze sobą i zrobić masę.
  2. Połowę ciasta położyć na natłuszczoną blachę. Drugą połowę ciasta wymieszać z kakao i nałożyć na białe ciasto.
  3. Wiśnie dobrze odsączyć i poukładać na ciasto, trochę powciskać je w ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
  4. Krem: Mleko, jajka i cukier dobrze ubić i zagotować (dobrze mieszać, bo może się przypalić).
  5. Gdy ostygnie, dodawać po trochę miękkiej Kasi i wymieszać.
  6. Ciasto posmarować kremem. Polewa: rozpuścić czekolady z Kasią i posmarować ciasto.