Fale Dunaju
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • mleko - 2 łyżki
  • jabłko - 2 sztuki
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • mleko - 800 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • czekolada - 1.5 opakowań
  • śmietanka 30% - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem na puch.
  2. Ciągle ucierając dodaj mąkę i rozpuszczoną kostkę do pieczenia Kasia.
  3. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z części dodaj kakao i mleko i wymieszaj.
  4. Prostokątną formę o wymiarach podstawy 22x27 cm. wysmaruj kostką do pieczenia Kasia i obsyp mąką. Do formy włóż najpierw jasne, a potem ciemne ciasto. Na cieście ułóż rzędami cząstki obranych jabłek. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut w 180 st.C.
  5. Przygotuj krem. Ugotuj budyń, przestudź go i zmiksuj z miękką kostką do pieczenia Kasia. Krem wyłóż na wystudzone ciasto.
  6. Przygotuj polewę. W rondelku podgrzewaj śmietankę z połamaną czekoladą, aż polewa stanie się gładka. Przestudzoną polewą polej ciasto i odstaw do lodówki by stężało.