Fantazja porzeczkowa
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 175 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 1.75 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta
  • jajko - 6 sztuk
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • mąka ziemniaczana - 100 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • czerwone porzeczki - 500 gramów
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i sól zmiksować na gładką masę.
  2. Żółtka z 4 jajek oraz 2 całe jajka dodać do masy.
  3. Pozostałe białka schłodzić.
  4. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać, połączyć z masą.
  5. Blachę posmarować Kasią.
  6. Wlać ciasto.
  7. Podpiec przez 5 minut.
  8. Porzeczki opłukać, odłożyć kilka gałązek do dekoracji, odszypułkować.
  9. Białka ubić z 200 g cukru.
  10. Dodać porzeczki i wymieszać.
  11. Ciasto wyciągnąć z piekarnika, nałożyć pianę z białek z porzeczkami, wygładzić łyżką i w tej samej temperaturze piec jeszcze przez około 20 minut.
  12. Zostawić do ostygnięcia.
  13. Pokroić na kawałki, udekorować wierzch gałązkami porzeczek oraz cukrem pudrem.