Fantazja porzeczkowa

1


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
cukier1.75 szklanek
cukier waniliowy1 opakowanie
sól1 szczypta
jajko6 sztuk
mąka pszenna200 gramów
mąka ziemniaczana100 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
czerwone porzeczki 500 gramów
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Krok 1
Kasię, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i sól zmiksować na gładką masę.
Krok 2
Żółtka z 4 jajek oraz 2 całe jajka dodać do masy.
Krok 3
Pozostałe białka schłodzić.
Krok 4
Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać, połączyć z masą.
Krok 5
Blachę posmarować Kasią.
Krok 6
Wlać ciasto.
Krok 7
Podpiec przez 5 minut.
Krok 8
Porzeczki opłukać, odłożyć kilka gałązek do dekoracji, odszypułkować.
Krok 9
Białka ubić z 200 g cukru.
Krok 10
Dodać porzeczki i wymieszać.
Krok 11
Ciasto wyciągnąć z piekarnika, nałożyć pianę z białek z porzeczkami, wygładzić łyżką i w tej samej temperaturze piec jeszcze przez około 20 minut.
Krok 12
Zostawić do ostygnięcia.
Krok 13
Pokroić na kawałki, udekorować wierzch gałązkami porzeczek oraz cukrem pudrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl