fantazja z roladkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • użytkownik nie podał temperatury °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka pszenna - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • mleko - 0.5 litrów
  • cukier - 3 łyżki
  • galaretka - 3 opakowania
  • dżem lub powidła - 0.5 puszek

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubić z cukrem (całe), dodać wymieszane z proszkiem do pieczenia, piec przez ok. 40min.
  2. Wystudzić biszkopt, przeciąć go w proporcji 2/3 i 1/3 ciasta.
  3. Pierwszą część wkładamy do blachy.
  4. Gotujemy budyń wsypujemy 1 sypką galaretkę i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Gorącą masę wylewamy na biszkopt.
  5. Pozostałą część biszkoptu smarujemy dżemem i zwijamy w roladę. Roladki kroimy i układamy na masie.
  6. galaretki rozpuszczamy w 3/4 szkl. wody każda i gdy będą lekko sprężyste, polewamy ciasto.