Farfalle alla crema di spinaci

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • czarny pieprz - 1 szczypta
  • pomidory - 6 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • masło - 1 łyżka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • szpinak - 350 gramów
  • śmietana kremówka - 250 mililitrów
  • makaron farfalle - 400 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości wrzącej wody, po czym odcedź i pozostaw na boku.
  2. Paprykę przekrój na cztery części, oczyść z pestek i białej membrany i dokładnie wypłucz.
  3. Przyrumień ćwiartki papryki na grillu lub na patelni, układając je skórką do góry. Zdejmij skórkę i pokrój paprykę.
  4. Sparzone pomidory pokrój w małą kostkę i połącz z papryką.
  5. Umyj szpinak eliminując przy okazji twarde łodygi, a następnie dokładnie odcedź.
  6. Na teflonowej patelni rozpuść masło* i przyrumień posiekaną cebulę. Dodaj szpinak. Po 10 minutach dodaj śmietanę i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj.
  7. Do szpinaku dodaj makaron. Udekoruj sosem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.