Farfalle boscaiola

Składniki:

  • makaron farfalle (kokardki) - 400 gramów
  • masło - 60 gramów
  • wędzony boczek (pancetta) - 135 gramów
  • świeże grzyby leśne lub pieczarki - 150 gramów
  • rozgnieciony ząbek czosnku - 1 sztuka
  • zmielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
  • śmietana 12% - 300 mililitrów
  • parmezan lub inny twardy ser - 40 gramów
  • posiekana natka pietruszki - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozpuść masło i smaż pokrojony drobno boczek przez ok. 5 min. mieszając. Dodaj grzyby pokrojone w cienkie plasterki i czosnek. Smaż kolejne 3 min.
  2. Dodaj pieprz i śmietanę, gotuj na małym ogniu bez przykrycia 5 min. aż sos wygotuję się do połowy. Dodaj ser, gotuj kolejne 2 min.
  3. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj sos razem z makaronem. Posyp natką.