Farfalle z grillowanymi warzywami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron farfalle - 500 gramów
  • Fix Spaghetti Napoli Knorr - 1 opakowanie
  • bakłażan - 1 sztuka
  • cukinia - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 4 sztuki
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżka
  • cebula - 1 sztuka
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 5 łyżek
  • natka pietruszki - 0.25 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Następnie odcedź go, zachowując wodę po gotowaniu.
  2. Bakłażana i cukinię pokrój w plastry. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i białych części miąższu, pokrój. Następnie warzywa skrop połową oliwy i dopraw szczyptą soli, pieprzu, oregano oraz posiekanym czosnkiem.
  3. Plastry warzyw smaż na przykład na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, aby zmiękły i nabrały rumianej barwy.
  4. Następnie w szerokiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po kilku minutach dodaj warzywa grillowane, pokrojone w paski.
  5. W dwóch szklankach wody (tej po gotowaniu makaronu) wymieszaj Fix Knorr i wlej go na patelnię z warzywami.
  6. Teraz dodaj ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby sos dobrze połączył się z makaronem. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.