Farfalle z pesto i boczkiem

Składniki:

  • ziemniaki o jędrnym miąższu pokrojonych w kostkę - 250 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • pęczek bazylii - 1 sztuka
  • oliwa - 1 szklanka
  • sól i pieprz do smaku - 2 szczypty
  • starty parmezan - 60 gramów
  • śmietana 36% - 30 mililitrów
  • mrożony groszek - 200 gramów
  • bekon pokrojony w plasterki - 300 gramów
  • posiekana cebula - 1 sztuka
  • makaron farfalle - 250 gramów
  • Kostka do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Gdy opowiadałem znajomemu o przepisie na FARFALLE Z PESTO I BOCZKIEM, lekko się zdziwił, że do makaronu dodaję jeszcze ziemniaki. Ale trzeba pamiętać, że to nie jest danie dla wiotkich panienek, tylko dla ludzi porządnie głodnych i zmęczonych. Taka bomba energetyczna.
  2. Zmiksuj składniki pesto. Ziemniaki ugotuj w wodzie z kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Odcedź i zahartuj w zimnej wodzie. Ugotuj makaron w wodzie z kostką bulionową. Odcedź. Na patelnię wlej oliwę, do zimnej wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli, wrzuć bekon pokrojony w kwadraciki. Smaż, lekko potrząsając patelnią. Dodaj groszek, wlej śmietankę, gotuj 3-4 minuty. Ziemniaki wymieszaj z makaronem, polej sosem, wymieszaj, przypraw do smaku, dodaj pesto. Posyp serem i jeszcze raz wymieszaj.