Farfalle ze szparagami

Składniki:

  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • pomidory - 300 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • czosnek ząbki - 1 sztuka
  • szparagi - 500 gramów
  • makaron farfalle - 400 gramów
  • papryczka czerwona ostra - 0.5 sztuk
  • świeżo starty parmezan - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. zparagi dokładnie umyj, a następnie odkrój ich górną część z kwiatem i pokrój je w kawałki długości ok. 4 cm. Gotuj przez 10 minut.
  2. Pomidory sparz, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Papryczkę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i lekko podsmaż na oliwie, a następnie dodaj szparagi i pomidory. Gotuj 20 minut.
  4. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedź i wymieszaj z sosem.
  5. Posyp świeżo startym parmezanem.