Fasola z wieprzowiną po hiszpańsku
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • biała fasola - 400 gramów
  • wieprzowina np. łopatka - 25 dekagramów
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • hiszpańska kiełbasa - 6 plastrów
  • cebula średnia - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • przecier pomidorowy - 200 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 40 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę mocz przez noc, a następnie gotuj na wolnym ogniu w wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem kostki Knorr. Po ugotowaniu przestudź i odcedź.
  2. Wieprzowinę oczyść, umyj, pokrój w kostkę i zrumień na oliwie. Obraną cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do mięsa.
  3. Następnie dodaj przecier pomidorowy, kiełbasę pociętą w plasterki oraz fasolkę.
  4. Duś pod przykryciem do miękkości mięsa.