Fasolka po bretońsku
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • biała fasola typu jaś (moczona) - 1 kilogram
  • cienka kiełbasa drobiowa - 1 kilogram
  • koncentrat pomidorowy - 5 łyżek
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • majeranek - 1.5 łyżeczek
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • sól do smaku - 1 łyżeczka
  • olej do smażenia - 2 łyżki
  • estragon - 1 szczypta
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr, majeranek, pieprz i estragon.
  2. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebule i czosnek w drobną kostkę. Podsmazamy na oleju około 7 minut dość często mieszając a następnie dodajemy do fasoli.
  3. Koncentrat mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody i dodajemy do fasoli. Doprowadzamy do wrzenia i dosalamy do smaku.