| |||||||||
| Składniki | ||
| biała fasola typu jaś (moczona) | 1 kilogram | |
| cienka kiełbasa drobiowa | 1 kilogram | |
| koncentrat pomidorowy | 5 łyżek | |
| cebula | 2 sztuki | |
| ząbek czosnku | 2 sztuki | |
| majeranek | 1.5 łyżeczek | |
| pieprz | 1 łyżeczka | |
| sól do smaku | 1 łyżeczka | |
| olej do smażenia | 2 łyżki | |
| estragon | 1 szczypta | |
| mąka pszenna | 2 łyżki | |
| Bulion warzywny Knorr | 1 sztuka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Fasolę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr, majeranek, pieprz i estragon. |
| Krok 2 |
| Kiełbasę kroimy w plasterki, cebule i czosnek w drobną kostkę. Podsmazamy na oleju około 7 minut dość często mieszając a następnie dodajemy do fasoli. |
| Krok 3 |
| Koncentrat mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody i dodajemy do fasoli. Doprowadzamy do wrzenia i dosalamy do smaku. |
| Autor: Kasia G. |