Fasolka szparagowa w boczku
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • boczek - 6 plastrów
  • fasolka szparagowa - 600 gramów
  • Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek - 80 mililitrów
  • olej do smażenia - 50 mililitrów
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę oczyść z włókien i ogonków. Następnie obgotuj w wodzie, aż będzie krucha lecz nie zbyt miękka.
  2. Rozłóż dwa plastry boczku, nałóż kilka fasolek i zwijaj „snopki”. Czynność powtórz do wyczerpania boczku i fasolki.
  3. Snopki obsmaż na rozgrzanym oleju tak, aby boczek się przyrumienił i dobrze skleił całość, następnie włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni.
  4. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i wodą zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
  5. Wyjmij fasolkę z pieca. Polej przygotowanym sosem i posyp posiekaną natką pietruszki.