Fasolowa zupa-krem z kluseczkami

Składniki:

  • mrożone liście szpinaku - 100 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 unit
  • suszone borowiki - 50 gramów
  • biała fasola puszka - 240 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • oliwa - 2 łyżki
  • chleb tostowy kromki - 4 sztuki
  • mleko - 5 łyżek
  • żółtko z jaja - 1 sztuka
  • serek mascarpone - 1 łyżka
  • zblanszowane liście szpinaku - 4 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Rozmroź szpinak i pokrój go na kawałki. Odcedź i opłucz fasolę, grzyby zalej wrzącą wodą i odstaw na 15 min, obierz i drobno posiekaj czosnek i cebule a następnie podsmaż na oliwie. Do cebuli i czosnku wlej 1 litr wody, dodaj odcedzone grzyby, fasolę i bulionetkę.
  2. Gotuj 30 min na wolnym ogniu. Następnie zmiksuj na gładki krem dopraw ewentualnie do smaku. Pokrojony w kostkę chleb namocz 5 min w mleku, dodaj żółtko, serek i odciśnięty szpinak, wymieszaj i dopraw.
  3. W międzyczasie w osobnym garnku zagotuj wodę. Wrzucaj na wrzątek uformowane łyżką kluseczki. Gotuj 2-3 minuty, wyciągaj łyżką cedzakową. Gotowy krem podawaj z kluseczkami.