Fasolowe kotleciki z fetą i sosem czosnkowym

13


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
biała fasola typu jasiek1 kilogram
Bulion warzywny Knorr2 sztuki
ser feta25 dekagramów
jajka2 sztuki
czerwona papryczka chilli1 sztuka
Sos Sałatkowy Czosnkowy Knorr1 sztuka
natka pietruszki1 sztuka
ząbki czosnku5 sztuk
olej z pestek winogron4 łyżki
sól do smaku1 szczypta
pieprz czarny mielony1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Zalej fasolę zimną wodą i odstaw do namoczenia na noc. Następnie odcedź ją i nalej świeżej wody. Dodaj kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr i gotuj do momentu, kiedy fasola będzie miękka. Ponownie odcedź fasolę i odstaw do ostudzenia. Pokrój papryczkę chilli w małą kostkę, posiekaj drobno czosnek oraz natkę pietruszki. Wymieszaj fasolę z papryczką, czosnkiem i natką, po czym zmiel wszystko w maszynce do mielenia mięsa (lub rozdrobnij blenderem).
Krok 2
Dodaj do masy jajka, dopraw pieprzem oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne) i dokładnie wymieszaj. Pokrój fetę w niedużą kostkę i dodaj do masy fasolowej. Ponownie wymieszaj.
Krok 3
Formuj nieduże kotleciki i smaż je na gorącym oleju.
Krok 4
Przyrządź Sos sałatkowy Czosnkowy Knorr zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj kotleciki z sosem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl