Fasolowe kotleciki z fetą i sosem czosnkowym
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • biała fasola typu jasiek - 1 kilogram
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • ser feta - 25 dekagramów
  • jajka - 2 sztuki
  • czerwona papryczka chilli - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 5 sztuk
  • olej z pestek winogron - 4 łyżki
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Zalej fasolę zimną wodą i odstaw do namoczenia na noc. Następnie odcedź ją i nalej świeżej wody. Dodaj kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr i gotuj do momentu, kiedy fasola będzie miękka. Ponownie odcedź fasolę i odstaw do ostudzenia. Pokrój papryczkę chilli w małą kostkę, posiekaj drobno czosnek oraz natkę pietruszki. Wymieszaj fasolę z papryczką, czosnkiem i natką, po czym zmiel wszystko w maszynce do mielenia mięsa (lub rozdrobnij blenderem).
  2. Dodaj do masy jajka, dopraw pieprzem oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne) i dokładnie wymieszaj. Pokrój fetę w niedużą kostkę i dodaj do masy fasolowej. Ponownie wymieszaj.
  3. Formuj nieduże kotleciki i smaż je na gorącym oleju.
  4. Przyrządź Sos sałatkowy Czosnkowy Knorr zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj kotleciki z sosem.