Faszerowana papryka z ryżem
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • papryka czerwona - 6 sztuk
  • Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr - 1 opakowanie
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • ryż jaśminowy - 200 gramów
  • kolendra - 1 pęczek
  • cytryna - 1 sztuka
  • rodzynki - 100 gramów
  • orzeszki pinii - 100 gramów
  • cukinia - 1 sztuka
  • cebula szalotka - 2 sztuki
  • czosnek, ząbek - 2 sztuki
  • ostra papryka, strąk - 1 sztuka
  • ser pleśniowy - 100 gramów
  • krewetki - 15 sztuk
  • pomidory pelatti, puszka - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów
  • śmietana 18% - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Papryki umyj, z każdej z papryki odetnij kapelusz i usuń gniazda nasienne ze środka.
  2. Posiekaj ząbki czosnku, chili, cebulę i cukinię pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni podsmaż posiekany czosnek, chili, cebulę i cukinię, dodaj ryż, posiekaną natkę kolendry, sok z cytryny, rodzynki, orzeszki pinii, posiekane surowe krewetki i pomidory pelatti.
  3. Wszystko razem wymieszaj, następnie farszem napełnij do ¾ wysokości papryczki. Do każdej wlej rozpuszczony bulion warzywny Knorr tak aby tylko przykrył ryż.
  4. Pozostałe wolne miejsce w papryce wypełnij fixem Knorr rozmieszanym ze śmietaną a na wierzchu umieść kawałek sera pleśniowego.
  5. Paprykę przykryj kapeluszem i umieść w żaroodpornym naczyniu. Do naczynia wlej pomidory z puszki i pozostały bulion. Całość szczelnie przykryj folia aluminiową, piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 do 50 minut, aż ryż zrobi się zupełnie miękki.