Faszerowana perliczka z żurawinowymi jabłuszkami
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • perliczka - 1 sztuka
  • boczek - plasterki - 5 sztuk
  • pieprz
  • podroby z perliczki (żołądek, serce, wątróbka) - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • boczek pokrojony w kostkę - 50 gramów
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • smalec wytopiony ze słoniny - 40 gramów
  • jabłka - 4 sztuki
  • żurawina - 80 gramów
  • masło klarowane - 2 łyżeczki
  • miód - 2 łyżeczki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 3 łyżeczki
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie perliczki - etap I: Perliczkę dokładnie umyć (usunąć pozostałości piórek), osuszyć. Natrzeć Delikatem i pieprzem (z wewnątrz i zewnątrz) Wytopić ok 40g smalcu - 20g zmieszać z 1,5 skruszonej mini kostki czosnkowej - dokładnie natrzeć perliczkę. Obrócić ptaka, powtórzyć czynność z drugą częścią smalcu i mini kostką. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki (najlepiej na 24h)
  2. Farsz: Cebulkę posiekać, podsmażyć wraz z boczkiem. Dodać pokrojone podroby, pieczarki i przyprawy - chwilę poddusić. Doprawić do smaku.
  3. Jabłuszka: Jabłuszka umyć, odciąć czubek, wydrążyć ogryzek. Wsypać na dno nieco bułki tartej (własnej roboty) lub skruszonego miąższu chleba. Do każdego jabłka wsypać 20g suszonej żurawiny, dodać 1/2 łyżeczki klarowanego masła. Przykryć jabłuszkową 'czapeczką'. (będziemy piec w piekarniku przez 25min.; 5 min. przed końcem pieczenia polejemy odrobina miodu)
  4. Przygotowanie perliczki - etap II: Ptaka nafaszerować, zaszyć lub dokładnie spiąć otwór metalowymi wykałaczkami. Związać nóżki, obłożyć plastrami boczku, obwiązać. Ułożyć na brytfance: Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC przez 45min. polewając gorącym tłuszczem spod ptaka. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180ºC - piec ok. 20min. (nadal podlewając tłuszczem). Po tym czasie ściągnąć boczek, wstawić do piekarnika jabłka na drugiej brytfance - piec 25min. [nadal podlewając ptaszysko] [5 min. przed upływem czasu polać każde jabłko 1/2 łyżeczki miodu] Perliczka powinna być mięciutka i soczysta z chrupiącą skórką. Podać z upieczonymi jabłuszkami. Smacznego!