Faszerowane brzoskwinie

Składniki:

  • brzoskwinie - 8 sztuk
  • cukier puder - 2 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • greckie kruche ciasteczka - 2 szklanki
  • posiekane migdały - 0.5 szklanek
  • płatki migdałowe - 0.5 szklanek
  • białe słodkie wino - 1 szklanka
  • masło - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie przekrój na pół, a następnie usuń z nich pestki.
  2. Wydrąż miąższ i utrzyj go z żółtkami, cukrem, masłem i winem. Farsz połącz z kawałkami ciasteczek i posiekanymi uprzednio migdałami.
  3. Masę włóż do wydrążonych brzoskwiń i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Posyp płatkami migdałów i piecz jeszcze 5 minut.