Faszerowane gałki z ziemniaków w sosie grzybowym

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • Sos grzybowy Knorr - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 1 łyżka
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • śmietana - 0.5 szklanek
  • suszone grzyby - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - 1 łyżka
  • natka pietruszki - 1/2 pęczka
  • ser żółty tarty - 50 gram

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj ziemniaki, dodaj jajko i bułkę tartą - wyrób jednolitą masę.
  2. Grzyby namocz w gorącej wodzie, następnie pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle, dodaj grzyby, zalej wywarem z moczenia grzybów. Duś do momentu odparowania płynu.
  3. Do grzybów dodaj bułę tartą, ser oraz posiekaną natkę. Wymieszaj i dopraw do smaku.
  4. Z ziemniaczanej masy formuj małe klopsiki, w każdym z nich zrób wgłębienie i napełnij farszem. Uformowane gałki obtocz w mące i usmaż na oleju.
  5. Przygotuj Sos grzybowy Knorr według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Usmażone gałki podawaj na ciepło polane grzybowym sosem.