Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • cebula średnia - 1 sztuka
  • kajzerki (mogą być lekko czerstwe) - 2 sztuki
  • bułka tarta - 100 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • pieczarki - 400 gramów
  • ser żółty starty - 200 gramów
  • szczypior - 1 pęczek
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na patelni, następnie wystudź.
  2. Szczypior drobno posiekaj i dodaj do pieczarek. Całość przypraw Delikatem Knorr i wymieszaj. Następnie dodaj starty ser i ponownie wymieszaj.
  3. Namocz bułkę w wodzie lub mleku. Gdy będzie już miękka odciśnij ją dokładnie.
  4. Namoczoną bułkę połącz z mielonym mięsem, jajkiem, przyprawą do mięs oraz startą cebulą.
  5. Masę wyrób dokładnie ręką. Jeśli będzie zbyt luźna dodaj do niej nieco bułki tartej.
  6. Z mięsa uformuj placuszki. Na środku każdego połóż troszkę farszu, który następnie zawiń w mięso mielone. W ten sposób uformuj kotlety. Gotowe kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  7. Usmażone kotlety podlej kilkoma łyżkami wody a następnie przykryj patelnię, tak aby kotlety chwilę doszły. Kotlety podawaj z ziemniakami i surówką z kiszonego ogórka.