Faszerowane pałki z kurczaka na grillu
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • podudzia z kurczaka - 8 sztuk
  • szynka wieprzowa b/k - 250 gramów
  • olej roślinny - 4 łyżki
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy. Następnie delikatnie (uważać, żeby nie uszkodzić "ścianek") usuwamy z pałek kości (trzeba delikatnie nacinać ostrym i cienkim nożem i pomału wyciągać kość). Proponuję wybrać do tego dość duże podudzia, gdyż z małych po wyjęciu kości zostanie nam sama skóra.
  2. Szynkę wieprzową myjemy i mielimy w maszynce. Do mielonego mięsa dodajemy łyżkę Przyprawy do wieprzowiny Knorr, mieszamy.
  3. Podudzia wypełniamy mięsem mielonym. Jeśli jest potrzeba, to spinamy je wykałaczkami.
  4. Olej mieszamy z Przyprawą do kurczaka Knorr. Tak przygotowaną marynatą nacieramy nasze pałki. Przykrywamy je i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
  5. Na rozgrzany grill wykładamy nasze mięska i grillujemy z każdej strony ok. 40 - 45 minut. Gotowe pałki podajemy z sałatką wykonaną z sezonowych warzyw z dodatkiem Sosu sałatkowego Knorr. Smacznego