Faszerowane papryki

- Krok 1W wodzie zagotuj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Papryki umyj, a następnie odetnij wierzch każdej z nich razem z zieloną łodyżką. Ich środki oczyść z pestek i białych błonek.
- Krok 2Pierś z kurczaka, cebulę i ostrą papryczkę pokrój w drobną kostkę. W dużej misce wymieszaj z ryżem. Następnie dodaj rodzynki, posiekaną kolendrę oraz sok z cytryny i startą skórkę.
- Krok 3W paprykach umieść farsz. Do środka każdej wlej odrobinę warzywnego wywaru, a wierzch polej oliwą z oliwek. Następnie wszystkie przykryj wcześniej odciętymi, górnymi częściami z łodyżką.
- Krok 4Pomidory pokrój w kostkę, umieść w żaroodpornym naczyniu i ułóż na nich papryki. Całość podlej resztą warzywnego bulionu i zawiń folią aluminiową. Potrawę umieść w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na 60 minut.

Faszerowane papryki
Papryka jest warzywem bardzo wdzięcznym – jest dostępna przez cały rok i daje w kuchni ogromne pole do eksperymentowania. Faszerowane papryki to coś dla osób lubiących niebanalne propozycje podania i ceniące sobie prostą, ale niebanalną kuchnię. W najbardziej znanej wersji tego dania, do wypełnienia papryk wykorzystywane jest mięso mielone z białym ryżem, a więc farsz znany wszystkim z tradycyjnych gołąbków. Proponujemy przełamać tę rutynę i zastąpić mielone mięso pokrojonym w kostkę kurczakiem. Zwykły biały ryż zastąpmy ryżem jaśminowym, który odróżnia się nie tylko smakiem, ale także ma nieco inny kształt i jest bardziej sypki. Podczas pieczenia wykorzystaj prosty trik – nafaszerowane papryczki ustaw w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie, a następnie podlej je bulionem. Dzięki temu papryczki będą miękkie i aromatyczne.