PRZEPISY.PL

Papryki faszerujemy kurczakiem i ryżem jaśminowym z rodzynkami i ostrą papryczką. Całość dusimy w esencjonalnym sosie z bulionu i świeżych pomidorów.

Faszerowane papryki - autor: Piotr Murawski

Faszerowane papryki

  • 60
  • 4
  • Łatwe
  • 0
499
osób dodało do Mniamlisty
499
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • Bulionetka warzywna Knorr1 szt
  • pierś z kurczaka 200 gr
  • ugotowany ryż jaśminowy200 gr
  • czerwona papryka6 szt
  • pomidory malinowe200 gr
  • ostra papryczka1 szt
  • cebula1 szt
  • rodzynki50 gr
  • czosnek ząbki 2 szt
  • świeża kolendra - kilka gałązek
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z jednej cytryny
Faszerowane papryki – krok 1

Krok 1

W wodzie zagotuj bulionetkę Knorr.
Faszerowane papryki – krok 2

Krok 2

Papryki umyj, a następnie odetnij wierzch każdej z nich razem z zieloną łodyżką. Ich środki oczyść z pestek i białych błonek.
Faszerowane papryki – krok 3

Krok 3

Pierś z kurczaka, cebulę i ostrą papryczkę pokrój w drobną kostkę. W dużej misce wymieszaj z ryżem. Następnie dodaj rodzynki, posiekaną kolendrę oraz sok z cytryny i startą skórkę.
Faszerowane papryki – krok 4

Krok 4

W paprykach umieść farsz. Do środka każdej wlej odrobinę warzywnego wywaru, a wierzch polej oliwą z oliwek. Następnie wszystkie przykryj wcześniej odciętymi, górnymi częściami z łodyżką.
Faszerowane papryki – krok 5

Krok 5

Pomidory pokrój w kostkę, umieść w żaroodpornym naczyniu i ułóż na nich papryki. Całość podlej resztą warzywnego bulionu i zawiń folią aluminiową. Potrawę umieść w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na 60 minut.

Więcej przepisów z tym produktem

Bulionetka warzywna KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

217
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie
635
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
510
osób dodało do Mniamlisty
30''
8
Łatwe
325
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe