Faszerowane papryki
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • pierś z kurczaka - 200 gramów
  • ugotowany ryż jaśminowy - 200 gramów
  • czerwona papryka - 6 sztuk
  • pomidory malinowe - 200 gramów
  • ostra papryczka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • rodzynki - 50 gramów
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • gałązka kolendry - 5 sztuk
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

  1. W wodzie zagotuj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Papryki umyj, a następnie odetnij wierzch każdej z nich razem z zieloną łodyżką. Ich środki oczyść z pestek i białych błonek.
  2. Pierś z kurczaka, cebulę i ostrą papryczkę pokrój w drobną kostkę. W dużej misce wymieszaj z ryżem. Następnie dodaj rodzynki, posiekaną kolendrę oraz sok z cytryny i startą skórkę.
  3. W paprykach umieść farsz. Do środka każdej wlej odrobinę warzywnego wywaru, a wierzch polej oliwą z oliwek. Następnie wszystkie przykryj wcześniej odciętymi, górnymi częściami z łodyżką.
  4. Pomidory pokrój w kostkę, umieść w żaroodpornym naczyniu i ułóż na nich papryki. Całość podlej resztą warzywnego bulionu i zawiń folią aluminiową. Potrawę umieść w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na 60 minut.